Hoevetoerisme Aan het Tombos

Fietsen in Gingelom

De Tumiluroute 9 of 12 km
De Tumuliroute brengt je langs de zichtbare als verdwenen of onzichtbare overblijfselen van de Gallo-Romeinen op het Gingeloms grondgebied. Vooral in de deelgemeenten Montenaken, Kortijs en Vorsen valt de ongewone concentratie aan tumuli binnen een straal van 1500 meter op.

Gratis ter beschikking tijdens uw verblijf (Aan het Tombos)

Fietsroutenetwerk Haspengouw-west 36 km
Gingelom maakt deel uit van het Fietsroutenetwerk Haspengouw-west. Hier glooien de fietspaden tussen fruitboomgaarden, hooilanden, kastelen, vierkantshoeves, beekdalen en pittoreske dorpskernen. Je fietst 36 km langsheen de natuurlijke en historische rijkdommen van onze 11 kerkdorpen.

Bloesemroute (3) Sint-Truiden - Gingelom 23 of 30 km
In april brengen de Bloesemfietsroutes je langs de mooiste bloeiende boomgaarden in hartje Haspengouw.


Fietsparadijs Limburg

Fietsen door Haspengouw is een totaalbeleving. Meer dan 680 kilometer verharde en autovrije fietspaden leiden je van kasteel naar vierkantshoeve, van geurige en bloemrijke tuinen naar rijke boomgaarden vol sappig fruit of kleurrijke bloesems.

Met het flexibel fietsverhuur huur je een groene toerfiets in een station of servicepunt en lever je hem naderhand in op een plek naar keuze. Minder geoefende trappers kiezen voor een fiets met elektrische hulpmotor. Ideaal om de glooiende routes te overwinnen.

Een goed startpunt is het Fietsonthaal- en servicepunt. Hier vind je alle mogelijke fietsmateriaal, fietsinformatie en zelfs een fietskiosk en weerstation. Fietspech? In geen tijd brengen ze jou een nieuwe fiets ter plekke. Je kunt natuurlijk ook stoppen uit vrije wil. En een lekker streekbiertje drinken in een uitnodigend fietscafé.

Fietskaart Limburg en fietsinfoboekje te verkrijgen bij "Toerisme Limburg" of in alle infokantoren

Gratis fietsbrochure te verkrijgen via www.toerismelimburg.be

Info en fietsverhuur: Tel. +32(0)800 96 96 7 (nationaal gratis nummer)

Fietsonthaal- en servicepunten:
Alken, Laagdorpstraat, tel. +32(0)11 59 99 76
Sint-Truiden, Grote Markt, tel. +32(0)11 70 18 18
Alden Biesen, Kasteelstraat 6, Bilzen, tel. +32(0)89 51 56 54


Fietsen in het Hageland

Landense fietsroute 22 of 42 km
Hier fiets je doorheen de Romeinse en vroeg-Middeleeuwse geschiedenis. Graftombes, mottes - verdedigingsheuvels -, archeologische site Sinte-Gitter, historische hoeven ... je vindt ze allemaal op je weg. Vertrekken doe je aan de watermolen van Rufferdinge (±1200). De landschappen die je op je weg tegenkomt, zijn van de mooiste die de Hageland je te bieden heeft. Je rijdt ook langs Hakendover waar elke Paasmaandag een spraakmakende paardenprocessie wordt gehouden.

Twee Getenroute 33 km
In en om Zoutleeuw bepalen de Kleine en Grote Gete het landschap. Nog meer water? Het unieke binnenmeer in het provinciedomein "Het Vinne" gooit hoge ogen bij elke natuurliefhebber. Zoutleeuw zelf wordt ook wel het Vlaams-Brabantse kunstschrijn genoemd. Het stadhuis, de lakenhalle, het Spiegelhuis, de Sint-Leonarduskerk ... alles op een voorschoot. Voor de Ransberg schakel je best enkele versnellingen kleiner.

Boomgaardenroute 22 of 44 km
Midden in de fruitstreek fiets je tussen velden, weiden en boomgaarden. Als je van lentebloesems houdt, zet je deze route zeker in het voorjaar op je programma! Je fietst door het valleigebied van de Mesterbeek, de Gete en de Velpe. De Ransberg is de enige noemenswaardige helling in het parcours. Je vertrekt en komt aan in het provinciedomein "Het Vinne" (Zoutleeuw). Ga hier zeker een kijkje nemen aan het unieke binnenmeer.

Fietskaarten te verkrijgen bij "Toerisme Vlaams-Brabant"
Tel. +32(0)16 26 76 20 of via www.vlaamsbrabant.be/mediatheek


Aan het Tombos - Oude Katsei 79, 3890 Gingelom - Tel +32(0)11 88 59 90